Reisimpressies (6)


De Chester Beatty Library en het Irish Museum of Modern Art

Tijdens een bezoek aan Dublin mag zeker de Chester Beatty Library niet vergeten worden!

Chester Beatty werd geboren in New York in 1875. Hij studeerde aan de Colombia University en werd mijningenieur. Hij deelde het ruwe wereldje van de mijnwerkers letterlijk vanaf de bodem tijdens het delven in de mijnen van Denver. Algauw werd hij echter een autoriteit en raadgever in mijnexploitatie in New York. Hij huwde Grace M. Rickard en had twee kinderen. Grace stierf echter amper 11 jaar later en Beatty hertrouwde met Edith Dunn.

Sinds zijn kinderjaren verzamelde Beatty mineralen, Chinese geurflesjes en postzegels. Als volwassene ging hij zich meer richten op bijzondere kunstvoorwerpen, zoals Europese en Perzische manuscripten, prent- en boekkunst. Hij kocht Japanse en Chinese prenten, Aziatische illustraties op zijde en verzamelde zo een uitzonderlijk rijke collectie met de prachtigste kalligrafie, rijk versierde banden en bindingen en juweeltjes van lakwerk, ivoorsnijwerk en grafische kunst.

De Chester Beatty Library toont een bijzonder mooie tentoonstelling die is opgebouwd met hedendaagse audiovisuele middelen.

De tentoonstelling bevindt zich in een gerestaureerd en vernieuwd gedeelte van het Dublin Castle. De bovenste verdieping is gewijd aan de grote religies, het judaïsme, het christendom, de islam, het boeddhisme en het hindoeïsme. Op beeldschermen worden riten van geboorte, huwelijk, inwijding en dood getoond in de verschillende culturen terwijl we in de toonkasten de prachtigste religieuze werken uitgestald zien. Uitzonderlijk geïllustreerde uitgaven van de koran, oude Egyptische papyrus met liefdesgedichten van 1100 v.Chr. en enkele van de eerste Psalmen. Ook teksten uit het Nieuwe Testament van rond 200 n.Chr.

We keken enigszins ontzet naar al dat moois dat nog geen honderd jaar geleden door privé-verzamelaars werd verhandeld en we vroegen ons af wat zich nog in particuliere kluizen bevindt.

Ook op de tweede verdieping zien we uitzonderlijke topwerkjes van westerse, islamitische en Oost-Aziatische prent- en boekkunst, Chinese boekjes in jade, leerbewerking, zijde en papier. Op audiovisuele schermen worden de technieken van prentkunst, papierscheppen en boekbinden getoond.

Chester Beatty verbleef dikwijls in Ierland en Dublin en schonk zijn collectie aan de gemeenschap. Ook in de National Gallery merkten we schenkingen op van de Chester Beatty Art Collection. Het was een genoegen zulke mooie collectie in Dublin bewaard te weten.

Naast de tentoonstelling is er in de Chester Beatty Library ook een wetenschappelijke bibliotheek voor studenten en onderzoekers.

 

Op een koude regenachtige namiddag vond ik gelukkig nog tijd om het Irish Museum of Modern Art te bezoeken dat helemaal buiten het centrum van de stad is gelegen en een flinke wandeling vergt vanaf de halte van de Dublinbus. Het museum is ondergebracht in het voormalige Royal Hospital, dat dienst deed als rusthuis voor militairen. De bouwstijl is geïnspireerd op "Les Invalides" in Parijs. Het museum zelf is in een enorme tuin gelegen.

De collectie heeft zich ontwikkeld vanaf 1990 en omvat een 4000 werken, die werden aangekocht of in bruikleen zijn voor een langere periode. Wat de aankooppolitiek betreft, richt het museum zich vooral op jonge, levende kunstenaars. Daardoor geeft het een algemeen beeld van de hedendaagse Ierse trends en kunstontwikkelingen en schept het een forum voor wat op het internationale vlak gebeurt. Zo was er werk te zien van Gilbert & George (fotocollage) en Marina Ambramovic, videokunst van Gillian Wearing en de Belgische kunstenares Marie Jo Lafontaine, installaties van Ilya en Amelia Kabakov.

Het museum werkt ook samen met het Departement van Onderwijs om zijn programma op verschillende niveaus toegankelijk te maken. Er zijn studio's voorzien waar kunstenaars de mogelijkheid krijgen om er te werken in verschillende disciplines en in contact te treden met hun publiek.

Er worden ook lezingen en paneldiscussies georganiseerd. Deze staan open voor een ruim publiek. Er zijn samenwerkingsverbanden om specifieke tijdelijke tentoonstellingen op te zetten. Op het ogenblik van mijn bezoek liep er een expositie van Francis Bacons werk op papier.

Meer informatie op: http://www.modernart.ie.


Auteur van deze bijdrage: Frieda Dirinck. Eindredactie: Patrick Vanhoucke
© 1999-2000 Graduaat Bibliotheekwezen en Documentaire Informatiekunde Antwerpen
© 1999-2000 HTML-versie: Patrick Vanhoucke - Deze pagina maakt deel uit van een website met frames
URL: http://bewoner.antwerpen.be/gbdi/dublin/ - Laatste wijziging van deze deelpagina: 01-06-2000