Reisimpressies (2)


De typische Georgeaanse pleinen en huizen in Dublin

Door de verhoging van de landrente in de 18de eeuw hervormde Dublin zich tot een metropool in Europese stijl met brede straten en pleinen. De betere standen verrijkten zich en hadden behoefte aan nieuwe woningen en tevens aan juristen, opzieners en handelslui. Dit alles leidde tot een toestroom van welstellende burgers.

De Georgeaanse stadsplanning wordt gekenmerkt door huizenrijen: de grote voor de echt rijken en de kleinere voor de 'petite bourgeoisie'. Georgeaanse huizen werden gebouwd met de zachte Bridgewatersteen. De voorgevels zijn vlak en uniform. Het verschil tussen de huizen zit in het detail: de hoogte van de ramen, de vorm van de (kleurrijke!) deuren en balkons, de diverse deurkloppers, bovenlichten e.d.

Binnen in de huizen was alles op dezelfde manier ingedeeld: de keuken was in het souterrain, de eetkamer lag daarboven. de salons op de eerste verdieping vormden het pronkstuk, de slaapkamers waren bescheiden. Niet veel huizen beschikten over een tuin, maar de plantsoenen midden op de pleinen vervulden die functie.

Ook het stucwerk werd in de 18de eeuw veel toegepast. Belangrijke vakmannen op dat vlak waren de Italiaanse broers Francini en de Ier Michael Stapleton (Trinity College). Door het gebruik van overdadig stucwerk toonden de burgers hun rijkdom.

De architectonisch gezien mooiste panden in Dublin bevinden zich aan Merrion Square en Fitzwilliam Square.


Auteur van deze bijdrage: Elke Matthys. Eindredactie: Patrick Vanhoucke
© 1999-2000 Graduaat Bibliotheekwezen en Documentaire Informatiekunde Antwerpen
© 1999-2000 HTML-versie: Patrick Vanhoucke - Deze pagina maakt deel uit van een website met frames
URL: http://bewoner.antwerpen.be/gbdi/dublin/ - Laatste wijziging van deze deelpagina: 01-06-2000