Woensdag 12 april 2000 (2)
Art Reference
Library van de National Gallery In 1968 werden de verschillende afzonderlijke collecties referentiewerken van de Art Reference Library tot één collectie samengevoegd door J. White. Het huidige bibliotheekgebouw werd in 1969 opgericht. Oorspronkelijk stond de collectie in één ruimte, in rekken langs de muren. Na verbouwingswerken - die mede gefinancierd werden door de opbrengst van de musical My Fair Lady - werd deze ruimte opgesplitst in twee delen: het magazijn (waar ook het archief is ondergebracht) en de leeszaal. Vanaf de jaren tachtig werd de bibliotheek helaas gesloten, dit zowel voor de gebruikers als voor het personeel. Gedurende deze periode werd er zo goed als niets aangekocht, met een grote lacune in de collectie als gevolg. In 1999 werd de bibliotheek heropend door de huidige bibliothecaris, Ann Stewart.
COLLECTIE De collectie van de National Gallery bevat werken over Ierse kunst vanaf de Renaissance tot nu. Van de Europese kunstwerken die men bezat (late middeleeuwen tot de jaren zestig) probeert men een zo uitgebreid mogelijke collectie referentiewerken samen te brengen. De kunstcollectie bevat vooral gedrukte werken, tekeningen en schilderijen. De volledige collectie bevat 30.000 volumes, waaronder tentoonstellingscatalogi van musea, galerijen van de hele wereld. Verder zijn er ook verkoopscatalogi en de eigen publicaties. De bibliotheek is geabonneerd op meer dan 100 tijdschriften. Deze voor het publiek niet toegankelijke ruimte bevat ook "back-logs" (ca. 4000 exemplaren). Dit zijn werken die als gevolg van de twintigjarige sluiting nog niet in de catalogus opgenomen zijn. Er is ook een rek met zogenaamde "B-numbers". Deze werken werden wel gecatalogeerd, maar niet geplaatst volgens de Dewey Decimal Classification. Ze staan chronologisch volgens het tijdstip van verwerving gerangschikt. Op termijn hoopt men de "B-numbers" in de overige collectie te integreren.
ARCHIEF In het archief vindt men de administratieve neerslag van de museumwerking, waaronder de minuten en andere documenten aangaande de historiek en de stichting van het museum. Ook informatie over de verschillende mecenassen en donateurs die geld of kunstwerken aan het museum schonken is hier raadpleegbaar.
DE LEESZAAL In de leeszaal staan werken en tijdschriften over Europese kunst. Het belangrijkste gedeelte van de collectie bestaat echter uit specifieke referentiewerken en tijschriften over Britse en Ierse kunst. In het aankoopbeleid streeft men bij deze laatste volledigheid na. De catalogus is grotendeels online beschikbaar via het "Techlive"-systeem, dat naar hedendaagse normen verouderd overkomt (de computer draait nog op Windows for Workgroups 3.1). Niet ingevoerde werken kunnen via de traditionele kaartcatalogus teruggevonden worden. De bibliotheek heeft geen internettoegang en voor het gebruik van e-mail moet het personeel in een naburig gebouw terecht. De leeszaal is toegankelijk voor iedereen die aan kunsthistorisch onderzoek en zijn gading niet in andere bibliotheken vindt. Men wordt er toegelaten na schriftelijke of telefonische afspraak. Aan potentiële gebruikers wordt ook gevraagd om identificatiebewijzen voor te leggen en hun onderzoeksdoelstellingen toe te lichten. Universiteitsstudenten hebben zowel voor gewoon onderzoek als voor een eindwerk een schriftelijke aanbeveling van hun docent of promotor nodig. Ze moeten ook kunnen bewijzen dat het werk dat ze wensen te raadplegen niet in de bibliotheek van hun instelling te vinden is. Het personeel van de Art Reference Library bestaat uit 1 bibliothecaris, 2 deeltijdse bibliotheekassistenten, een administratief bediende en de archivaris. |
Auteur(s) van deze bijdrage: Guy Dupré, Christiaan Peeters
en Bart Smits.
Foto's (fotogalerij): Ida
Vanhoof en Marleen Vercammen. Eindredactie: Patrick Vanhoucke.
© 1999-2000 Graduaat Bibliotheekwezen en Documentaire Informatiekunde Antwerpen
© 1999-2000 HTML-versie: Patrick Vanhoucke - Deze pagina maakt deel uit van een website
met frames
URL: http://bewoner.antwerpen.be/gbdi/dublin/
- Laatste wijziging van deze deelpagina: 01-06-2000