Dinsdag 11 april 2000 (2)


Ballyfermot Public Library

's Namiddags bezochten we Ballyfermot Public Library. Deze tamelijk grote deelbibliotheek van de Dublin Corporation Public Libraries is gelegen in een buitenwijk ten westen van het centrum van Dublin. Het is een drukbezochte en levendige bibliotheek die veel jeugdige bezoekers trekt. Ze is ook erg veel open, nl. 54 uur per week.

In de "Adult Library" vindt men naast boeken voor volwassenen ook tijdschriften, kranten, kunstreproducties en video's. Bij fiction is er een aparte afdeling "Science-Fiction and Fantasy", een afdeling "Young Adult Fiction" (fictie voor adolescenten). Ook zijn er talrijke grote-letterboeken en boeken voor mensen met leesproblemen ("Easy Reading"). Dit is ook een informatieafdeling voor leraars. Er zijn een 30-tal tijdschrifttitels aanwezig en 2 kranten. Kunstreproducties kan men voor drie maanden gratis ontlenen. Video's kunnen in principe alleen ter plaatse bekeken worden, maar worden wel aan organisaties uitgeleend.

Er zijn 2 taalcomputers waarmee gratis een vreemde taal kan worden aangeleerd. De taalcursussen worden niet uitgeleend, maar kunnen uitsluitend ter plaatse geraadpleegd worden. Bovendien is er een elektronische piano waarop je kan leren spelen. Door het gebruik van een hoofdtelefoon hebben andere gebruikers geen last van het lawaai.

De bibliotheek beschikt ook over een aantal zogenaamde "Community Rooms". Dit zijn lokalen die ter beschikking staan van verenigingen voor het organiseren van hun activiteiten (toneelrepetities, bingo-avonden voor ouderen, bijeenkomsten van de plaatselijke AA...).

De bibliotheek heeft een uitgebreide informatieafdeling. De infobalie is zèèr uitgebreid. Je kan er terecht voor sociale en medische informatie, wetgeving, studie en bijscholing... Er zijn folders, quick-referenceboeken en krantenknipsels. De kranten worden dagelijks nagekeken. De OPAC biedt naast de eigen catalogus toegang tot de Dublin City Libraries. Bij de ingang bevindt er zich een prikbord waarop affiches en folders van plaatselijke evenementen gehangen worden. In deze buurt is er blijkbaar altijd wel wat te doen.

Informatie over de plaatselijke geschiedenis wordt zorgvuldig bewaard en veel gebruikt door de leerlingen van de nabijgelegen scholen. Parochieregisters worden in een databank ingevoerd door de "Dublin Heritage Group". Onder andere door Amerikanen met Ierse roots wordt hier heel wat stamboomonderzoek verricht.

Men organiseert in deze bibliotheek regelmatig tentoonstellingen over alle mogelijke onderwerpen. Hiervoor gebruikt men de muren en tentoonstellingspanelen.

In de bibliotheek zijn er 8 terminals die zowat voortdurend in gebruik zijn. De laatste 3 jaar hebben er 500 personen gebruik van gemaakt. De computers kunnen worden gebruikt om te surfen op het internet (veel toeristen komen e-mailen), maar ook voor computercursussen en om databanken te raadplegen. Via de eigen homepage van de bibliotheek krijg je veel informatie over andere bibliotheken in Dublin. Er loopt ook een project waarbij kinderen informatie uitwisselen over hun eigen omgeving met kinderen in andere landen.

De jeugdbibliotheek is volledig gescheiden van de bibliotheek voor volwassenen. Er is veel ruimte en de collectie boeken is vèèl groter dan die van de "Central Library". Boeken van Ierse jeugdauteurs werden afzonderlijk opgesteld. Er is een grote activiteitenruimte waar veel georganiseerd wordt door de bibliotheek zelf of in samenwerking met andere organisaties. Er zijn ook tentoonstellingen van de kinderen zelf. De aparte voorleeshoek is voorzien van leuke tekeningen. Naast boeken vind je hier ook cassettes met opgenomen verhalen.

Geïntegreerd in de bibliotheek zijn het "Ballyfermot Money Office" en de "Bugetting Service" (dit zijn adviescentra voor mensen met financiële problemen). Daarnaast is er het "Ballyfermot Regional Office", een infocentrum voor alles wat er leeft in de omgeving van Dublin: verenigingsleven, bezienswaardigheden, diensten... Bezoekers worden via de infobalie naar deze diensten doorverwezen. Aansluitend hieraan is er een audiovisuele dienst die bestaat uit een lokaal waar vooral voor kinderen activiteiten georganiseerd worden.

Het lokaal voor het bibliotheekpersoneel doet ook dienst als archiefplaats voor lp's en tijdschriften. De bibliothecaris heeft een apart kantoor.

Deze bibliotheek is ruim, aangenaam en licht. Hier gebeurt veel meer dan het uitlenen van boeken alleen. Er wordt nauw samengewerkt met scholen en verenigingen en de bibliotheek stelt haar faciliteiten voor hun activiteiten ter beschikking. De deelbibliotheek is een voorbeeld van goede en efficiënte samenwerking met de andere publieke diensten. Ze maakt duidelijk deel uit van de gemeenschap en blijft niet op een eilandje zitten.


Auteur(s) van deze bijdrage: Ida Vanhoof, Marleen Vercammen en Martine Willems.
Foto's (fotogalerij): Thierry Keuppens. Eindredactie: Patrick Vanhoucke.
© 1999-2000 Graduaat Bibliotheekwezen en Documentaire Informatiekunde Antwerpen
© 1999-2000 HTML-versie: Patrick Vanhoucke - Deze pagina maakt deel uit van een website met frames
URL: http://bewoner.antwerpen.be/gbdi/dublin/ - Laatste wijziging van deze deelpagina: 01-06-2000